Μια άγνωστη ιστορία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πριν την Επανάσταση του 1821

 Υπάρχουν πολλές άγνωστες πτυχές και ιστορίες που λίγοι γνωρίζουν πριν και κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μια από αυτές είναι και η ιστορία που ακολουθεί παρακάτω.

Την εποχή που ο Κολοκοτρώνης ζούσε στη Ζάκυνθο και ασχολούνταν με το εμπόριο ζώων (1816-1821), είχε την ατυχία να γνωρίσει έναν κρεοπώλη ονόματι Διόγο. Αυτός ο κρεοπώλης λοιπόν είχε φεσώσει πάρα πολύ, τον Γέρο του Μοριά εκμεταλλευόμενος τον γαλαντόμο χαρακτήρα του και το γεγονός πως και οι δυο τους ήταν μυημένοι και μέλη της Φιλικής Εταιρείας.
Μια ωραία μέρα λοιπόν αυτός ο τζαμπατζής κρεοπώλης πάνω σε έναν καβγά με τον Γέρο του Μοριά για τα χρωστούμενα, είπε πως δεν του χρωστάει τίποτα και απείλησε τον Κολοκοτρώνη πως θα αποκαλύψει στους Τούρκους ότι ήξερε για την Φιλική Εταιρεία και τον σκοπό που είχε. Έτσι λέγοντας στον Κολοκοτρώνη «Θα δείτε τι θα πάθετε, θα σας δείξω εγώ» ο προδότης Διόγος μπήκε σε ένα καράβι με προορισμό τα Γιάννενα.


Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843)


Μόλις το έμαθαν αυτό οι πράκτορες της Φιλικής Εταιρείας αμέσως ενημέρωσαν τους Φιλικούς της αυλής του Αλή πασά, πως φτάνει ένας προδότης ονόματι Διόγος για να αποκαλύψει τα πάντα για την Φιλική Εταιρεία. Ο Διόγος έφτασε και αποκάλυψε τα πάντα στον Αλή πασά για τη συνωμοσία που διαφαινόταν, πίσω από την πλάτη του σουλτάνου και του παρέδωσε όλους τους μυστικούς κωδικούς της Φιλικής Εταιρείας (φράσεις,κινήσεις,σύμβολα) που έδειχναν όλες τις κινήσεις. Και τελειώνοντας αποκάλυψε στον Αλή πασά πως ο Αλέξιος Βλαχόπουλος που ήταν ο έμπιστος και το δεξί χέρι του πασά, ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Μέτα από όλα αυτά ο Αλή πασάς κάλεσε μπροστά του τον Αλέξιο Βλαχόπουλο να απολογηθεί, και κατά την διάρκεια της απολογίας ο σουλτάνος έκανε νοήματα και έλεγε φράσεις-κλειδιά στον Βλαχόπουλο. Εκείνος όμως έκανε πως δεν ήξερε τίποτα και ατάραχος μπροστά στον πασά αρνήθηκε τα πάντα. Ο Αλή πασάς θυμωμένος και κουρασμένος έδιωξε τους πάντες. Από την μια δεν πίστευε τον ρουφιάνο κρεοπώλη και από την άλλη μπορεί να ήταν αλήθεια όλα αυτά. Έτσι υπαγόρευσε μια επιστολή προς τον σουλτάνο Μαχμούτ Β´, λέγοντας του πως οι Έλληνες ετοίμαζαν μια μεγάλη επανάσταση για να πολεμήσουν την Τουρκία και να διαλύσουν την μεγάλη αυτοκρατορία της.


Αλέξιος Βλαχόπουλος (1787-1865)


Οι σύμβουλοι του Μαχμούτ Β´που δεν είχαν σε μεγάλη υπόληψη τον Αλή πασά μετά από τα πολλά καμώματα του, και ήθελαν να τελειώνουν μια και καλή μαζί του έβαλαν τα γέλια διαβάζοντας την επιστολή. Διαβεβαίωσαν τον αξιότιμο σουλτάνο τους πως αυτά ήταν «φτηνά κόλπα και δικαιολογίες», για να γλιτώσει την ζωή του ο Αλή πασάς και να συνεχίσει την ατίθαση ζωή του στα Γιάννενα. Τελικά η Φιλική Εταιρεία και η αποστολή της σώθηκε, και ένα πρωί ο προδότης κρεοπώλης Διόγος βρέθηκε σφαγμένος σε ένα Γιαννιώτικο σοκάκι.

Αλή Πασάς Τεπελενλής (1740-1822)



Σχόλια