Σκορδαλιά με μπακαλιάρο πως καθιερώθηκε την Εθνική επέτειο στις 25 Μαρτίου και η συνταγή της

 Η παλαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας για την Χριστιανική Ορθοδοξία, είναι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και συμβολίζει τις 40 ήμερες που ο Ιησούς Χριστός περιπλανήθηκε στην έρημο, για να αντιμετωπίσει τον Διάβολο και τους πειρασμούς που του έβαλε για να δοκιμάσει την πίστη και την αφοσίωση του στον Θεό. 

Όπως προβλέπεται από τους Μοναχούς των Ιερών Μονών και Μοναστηριών της Ελλάδος κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Σαρακοστή), οι πιστοί μπορούν να τρώνε λαχανικά, φρούτα, χορταρικά, ψωμί και επιτρέπονται το ψάρι, το λάδι και ο οίνος.




Το έθιμο του μπακαλιάρου και της σκορδαλιάς

Η εξήγηση για αυτό το γευστικό φαΐ είναι απλή. Ο μπακαλιάρος έφτασε στην Ελλάδα και τα Ελληνικά τραπέζια τον 15ο αιώνα, καθώς δεν είναι «Ελληνικό» ψάρι και το συναντάμε κυρίως στις ακτές του Βορειοανατολικού Ατλαντικού. Το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της Ηπειρωτικής Ελλάδος, και της ενδοχώρας με εξαίρεση τα Ελληνικά νησιά. Το γεγονός όμως πως ο μπακαλιάρος γίνεται παστός ενώ δεν υπάρχει στην Ελληνική Μεσόγειο, καθιερώθηκε ως ένα φτηνό ψάρι και φαγητό στην Ελλάδα αφού η συντήρηση του είναι εύκολη.

Έτσι ο μπακαλιάρος σε συνδυασμό με την σκορδαλιά που φτιάχνεται με απλά υλικά (πατάτες,σκόρδο,λάδι,λεμόνι) καθιερώθηκε ως ένα νόστιμο σαρακοστιανό νηστίσιμο έδεσμα, από το 1938 που εορτάστηκε επίσημα για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου όπου συμπίπτουν μαζί η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η μεγάλη θεομητορική εορτή του  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.




Παρακάτω θα βρείτε την συνταγή για το πως θα φτιάξετε αυτό το παραδοσιακό και νόστιμο φαγητό. 

                        Συστατικά για 10-12 μερίδες


1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου κομμένο σε μερίδες ξαρμυρισμένο και αλεύρι.

                                   Για το κουρκούτι

 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
 φλιτζάνι μπύρα ή σόδα (αναψυκτικό)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

                                  Για την σκορδαλιά

5-10 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες βρασμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
Λεμόνι ή ξύδι (ότι προτιμάτε εσείς)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό

                              Εκτέλεση και διαδικασία

 Πρώτα ετοιμάζετε την σκορδαλιά: Περνάτε τις πατάτες όσο είναι ακόμη ζεστές από την μηχανή του πουρέ.

Καθαρίζετε το σκόρδο και μαζί με το αλάτι και τα κοπανάτε με το γουδοχέρι μέσα σε ξύλινο γουδί μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε τον πουρέ της πατάτας και δουλεύετε καλά το μείγμα με το γουδοχέρι. Μπορείτε να δουλέψετε το μείγμα σας και στο μίξερ. Όσο δουλεύετε το μείγμα, ρίχνετε σταδιακά το λάδι μαζί με λίγο λεμόνι ή ξύδι (ανάλογα τι έχετε επιλέξει). Τέλος δοκιμάζετε και διορθώνετε την γεύση με αλάτι και λεμόνι ή ξύδι.

Για το κουρκούτι: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με αυγοδάρτη ή στο μπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα, και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο βαρύ και βαθύ τηγάνι αντικολλητικό κατά προτίμηση. Αλευρώνετε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βυθίζετε μέσα στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζετε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 

Στραγγίζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε μαζί με σκορδαλιά, παντζάρια, κολοκυθάκια ή αλλά βραστά χόρτα της επιλογής σας.



Σχόλια