Ο Υπεραθλητής Μίλων ο Κροτωνιάτης που κέρδισε 6 Ολυμπιάδες κάνοντας ρεκόρ. Πέθανε άδοξα από άγρια θηρία και κατανάλωνε 20.000 θερμίδες την ημέρα

                                            Μίλων ο Κροτωνιάτης 

Ο Αθλητισμός στην Αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ βασικός και οι Έλληνες ξεκινούσαν από μικρή ηλικία να αθλούνται. Προετοιμαζόντουσαν για αθλητές αλλά ακόμα και οι βασιλιάδες, οι πρίγκιπες, οι πολεμιστές και οι στρατηγοί έκαναν πάντα γυμναστική για έχουν γερό σώμα. Όπως λέει και μια αρχαία παροιμία "Νους υγιής εν σώματι υγιεί". Υπήρξαν κατά καιρούς πολλοί αθλητές που ξεχώρισαν εκείνη την εποχή, και ένας από αυτούς ήταν ο Μίλων ο Κροτωνιάτης


       Ο Μίλων ο Κροτωνιάτης από τον γλύπτη Pierre Puget στο Μουσείο του Λούβρου


Προσωπική ζωή

Ο Μίλων ο Κροτωνιάτης είχε καταγωγή από την Ελλάδα, ήταν ο γιος του Διοτίμου και γεννήθηκε στον Κροτώνα της Ιταλίας, (αρχαία πόλη της Καλαβρίας) το 557 π.Χ. και έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. 

Ξεκίνησε να ασχολείται με την πάλη από μικρή ηλικία, καθώς η σωματική του διάπλαση και η δύναμη του ήταν εντυπωσιακή. Η οικογένεια του Μίλωνα άνηκε στην αριστοκρατική τάξη του Κορτώνα, και ήταν θαυμαστής και οπαδός του Πυθαγόρα. Μάλιστα λέγεται πως μια φορά έσωσε την ζωή του Πυθαγόρα, όταν μια οροφή που ήταν ετοιμόρροπη πήγε να πλακώσει τον φιλόσοφο αλλά ο Μίλων την συγκράτησε με τα χέρια του. Ο Μίλων παντρεύτηκε την Μυία η οποία ήταν κόρη του Πυθαγόρα.


                              Ο Μίλων ο Κορτωνιάτης παλεύει με ένα θηρίο
 

Οι διακρίσεις και το ρεκόρ του Μίλωνα στους Ολυμπιακούς αγώνες που υπάρχει μέχρι και σήμερα

Ο Αθηναίος ο Ναυκρατίτης ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα π.Χ. και ήταν βιολόγος, διαιτολόγος, ζωολόγος, φυτολόγος, γαστρονόμος, ρήτορας και γραμματικός αναφέρει πως ο Μίλων προπονούνταν με την μέθοδο της προοδευτικής επιβάρυνσης, μέσω της σταδιακής αύξησης της αντίστασης. Στις προπονήσεις του ο Μίλων σήκωνε μικρά μοσχάρια ή ταύρους, και διάνυε μεγάλες αποστάσεις και καθώς μεγάλωναν τα ζώα αυτά ταυτόχρονα μεγάλων και η μυική δύναμη του.

Ο Μίλων ο Κροτωνιάτης αναδείχτηκε νικητής 6 συνεχόμενες φορές σε Ολυμπιάδες (ρεκόρ που υπάρχει μέχρι και σήμερα), 7 φορές στα Πυθία στους Δελφούς, 10 φορές στα Ίσθμια στην Κόρινθο και 9 φορές νικητής στα Νέμεα ή Νέμεια στην Νεμέα. Επίσης ο Μίλων ήταν 5 φορές Περιοδονίκης, ήταν η περίοδος στην αρχαία Ελλάδα ήταν χρονικό διάστημα κατά το οποίο, διοργανώνονταν οι μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις Ολυμπιακοί αγώνες, τα Ίσθμια, τα Πυθία και Νέμεα ή Νέμεια. Οι αθλητές που κατόρθωναν να βγουν νικητές σε όλες τις διοργανώσεις της περιόδου ονομάζονταν περιοδονίκες. Συνολικά ο Μίλων ο Κροτωνίατης είχε 30 νίκες μέσα σε 24 χρόνια, πράγμα που συνιστά ένα μυθικό ρεκόρ το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα και δεν έχει καταρριφθεί από κανέναν. 



                                           Ο Μίλων ο Κροτωνιάτης σε ασημένιο πιάτο


Οι άθλοι του Μίλων του Κροτωνιάτη και η συμμετοχή του στον πόλεμο εναντίο των Συβαριτών


Ο Μίλων έκανε και πολλά ανδραγαθήματα που μετατράπηκαν σε άθλους και αυτά ήταν αρκετά. Οι άθλοι αυτοί σύμφωνα με τις αναφορές που έγιναν τότε ήταν οι εξής:

1) Ο Παυσανίας που ήταν περιηγητής αναφέρει πως ο Μίλων μπορούσε να σταθεί πάνω σε έναν δίσκο, ο οποίος ήταν πασαλειμμένος με λάδι και μπορούσε να μείνει σε σταθερή θέση χωρίς κανείς να μπορεί να τον μετατοπίσει από την θέση του.

2) Είχε σηκώσει στους ώμους του έναν ταύρο 4 ετών και μετά τον έφαγε. Επίσης ο Μίλων έτρωγε κάθε μέρα 7 κιλά κρέας, 7 κιλά ψωμί και έπινε 10 λίτρα κρασί σε κάθε γεύμα του. Λέγεται ο Μίλων έτρωγε συνολικά 20.000 θερμίδες ημερησίως. Αλλά ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει έτρωγε μεγάλες ποσότητες φαγητού, για να συντηρεί το σώμα του σε άριστη κατάσταση.

3) Ο Μίλων μετέφερε μόνος του, το άγαλμα του στην Άλτη (περιοχή της Ηλείας που βρίσκεται στους Νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Αλφειό και Κλαδέο), διανύοντας μια μεγάλη απόσταση. 

4) Κρατούσε ένα ρόδι μέσα στο χέρι του και κανείς δεν μπορούσε να του το πάρει, εκτός από την γυναίκα του χωρίς να το σπάσει.

5) Έδενε ένα σχοινί γύρω από το μέτωπο του και μετά κρατούσε την αναπνοή του, με αποτέλεσμα να φουσκώνουν οι φλέβες του από την υπερβολική δύναμη και το σχοινί να κόβεται στα δύο.


Ο Μίλων ο Κροτωνιάτης εκτός από εξαιρετικός αθλητής, ήταν και ένας πολύ καλός πολεμιστής. Όπως αναφέρουν ο Θεόδωρος Ιεραπολίτης και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, το 510 π.Χ. ο Μίλων πολέμησε παρότι ήταν Έλληνας στην καταγωγή πολέμησε μαζί με τους Κροτωνιάτες, εναντίον των ΣυβαριτώνΣυβάρη ήταν Ελληνική πόλη που ιδρύθηκε το 721 π.Χ. από Αχαιούς και Τροιζηνίους). Η μάχη κράτησε 70 μέρες και ο Μίλων κρατώντας ένα ρόπαλο στο χέρι του, και φορώντας το Ολυμπιακό στεφάνι στο κεφάλι του και το τομάρι ενός θηλυκού λιονταριού στις πλάτες του, οδήγησε τους Κροτωνιάτες σε μια μεγάλη νίκη.  

                       Τα θηρία κατασπαράζουν και σκοτώνουν τον Μίλων τον Κορτωνιάτη

Ο άδοξος και αναπάντεχος θάνατος του Μίλωνα


Ο Μίλων ο Κορτωνιάτης είχε γίνει ένας θρύλος, και όλοι μιλούσαν γι αυτόν. Ο Αριστοτέλης τον είχε παρομοιάσει με τον Ηρακλή και έτσι ο μύθος για τον Μίλων έγινε ακόμα πιο μεγάλος. Όμως ο θάνατος του έλαχε να είναι άδοξος και πολύ ξαφνικός. Μια μέρα ενώ περπατούσε και έκανε βόλτα μέσα στο δάσος βρήκε έναν τεράστιο κορμό δέντρου, τον οποίο οι ξυλοκόποι τον είχαν στερεώσει πάνω σε ξύλινες σφήνες για τον κόψουν στα δύο. Ο Μίλων πήγε κοντά στον τεράστιο κορμό και έβαλε τα δυο το χέρια στο άνοιγμα που είχαν κάνει οι ξυλοκόποι, και προσπάθησε να σκίσει στα δύο τον κορμό για να τελειώσει την δουλεία τους. Δυστυχώς όμως εκείνη την στιγμή οι σφήνες που κρατούσαν τον κορμό του δέντρου υποχώρησαν, και τα χέρια του πιάστηκαν μέσα στον κορμό. Όταν νύχτωσε οι λύκοι τον αντιλήφθηκαν και τον κατασπάραξαν, και ο Μίλων άφησε εκεί πέρα την τελευταία του πνοή. Ο ανδριάντας του Μίλωνα είναι έργο του γλύπτη Δαμέα ο οποίος καταγόταν και αυτός από τον Κορτώνα.


... ἀποθανεῖν δὲ ὑπὸ θηρίων φασὶν αὐτόν: ἐπιτυχεῖν γὰρ αὐτὸν ἐν τῇ Κροτωνιάτιδι αὐαινομένῳ ξύλῳ, σφῆνες δὲ ἐγκείμενοι διίστασαν τὸ ξύλον: ὁ δὲ ὑπὸ φρονήματος ὁ Μίλων καθίησι τὰς χεῖρας ἐς τὸ ξύλον, ὀλισθάνουσί τε δὴ οἱ σφῆνες καὶ ἐχόμενος ὁ Μίλων ὑπὸ τοῦ ξύλου λύκοις ἐγίνετο εὕρημα. μάλιστα δέ πως τὸ θηρίον τοῦτο ἐν τῇ Κροτωνιάτιδι πολύ τε νέμεται καὶ ἄφθονον.

Παυσανίας Ηλιακών Β΄, 6.14.8}}




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις