Η ξεχωριστή επέτειος των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821



Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό της Ρωσίας στις 14 Σεπτεμβρίου του 1814, ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για την Ελληνική Επανάσταση που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821 για την απελευθέρωση της Ελλάδος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας ήταν ο Νικόλαος Σκουφάς 35 ετών από το Κομπότι της Άρτας, ο Εμμανουήλ Ξάνθος 42 ετών από την Πάτμο και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ 26 ετών από τα Γιάννενα, και η 14η Σεπτεμβρίου ορίστηκε συμβολικά ως ημέρα ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας διότι ήταν η επέτειος της 'Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού.


Το Έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας


 Σκοπός της Φιλικής Εταιρείας ήταν η γενική επανάσταση των Ελλήνων για την «ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς μας» όπως είχε πει τότε ο Εμμανουήλ Ξάνθος, και από το 1814 έως το 1821 η Φιλική Εταιρεία αριθμούσε δέκα χιλιάδες μέλη. Τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας ήταν κυρίως έμποροι, κληρικοί, μικροαστοί προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία της Ελλάδος όπως οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Χρήστος Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς), Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς), Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας), Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός, Γεώργιος Καραϊσκάκης, η οικογένεια Κουντουριώτη από την Ύδρα και άλλοι. 

Οι Ιερείς ήταν επιφορτισμένοι με το έργο της μύησης, και αφού πρώτα πλησίαζαν και σιγουρευόντουσαν για την πίστη και την φιλοπατρία του νέου υποψήφιου μέλους περνούσαν στο τελευταίο στάδιο. Έπαιρναν τον υποψήφιο και τον πήγαιναν σε έναν κληρικό, ο κληρικός φορούσε το πετραχήλι και έπαιρνε το Ευαγγέλιο, οπότε ο κατηχητής έπαιρνε παράμερα τον υποψήφιο και του υπαγόρευε ψιθυριστά τον «μικρό όρκο», τον οποίο έπρεπε να τον επαναλαμβάνει ο κατηχούμενος χαμηλόφωνα τρεις φορές.

«Ορκίζομαι εις το όνομα της αληθείας και της δικαιοσύνης, ενώπιον του Υπέρτατου Όντος, να φυλάξω, θυσιάζων και την ιδίαν μου ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα το μυστήριον, το οποίον θα μου εξηγηθεί και ότι θα αποκριθώ την αλήθειαν εις ότι ερωτηθώ».

Όταν γινόταν αυτό, τότε ο κατηχητής πλησίαζε τον υποψήφιο στον ιερέα και τον ρωτούσε:

«Είναι αληθινά, αδελφέ, αυτά που μου επανέλαβες τρεις φορές;»

«Είναι και θα είναι αληθινά και για την ασφάλειά τους ορκίζομαι στο Ευαγγέλιο», απαντούσε ο υποψήφιος. 

Από εκεί και μετά ο μυούμενος θεωρείτο νεοφώτιστο μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ήταν δηλαδή Βλάμης με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.



Ο όρκος, ελαιογραφία του Διονυσίου Τσόκου (1849)


Έτσι στις 17 Μαρτίου την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Αλεξίου πολιούχου των Καλαβρύτων, ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός μετά από παράκληση των Κερνίκη Προκόπιο, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Ασημάκη και Δημήτριο Ζαΐμη ευλόγησε τους συγκεντρωμένους επαναστάτες και ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης στο θόλο του ιστορικού Ναού της Αγίας Λαύρας. Στις 25 Μαρτίου ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση και 9 χρόνια αργότερα στις 22 Ιανουαρίου του 1930 ύστερα από πολλές μάχες και αγώνες, η Ελλάδα απελευθερώθηκε και απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Τουρκία.



Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της επανάστασης, ενώ οι Έλληνες επαναστάτες ορκίζονται στο Θεό για αυτήν. Απεικόνιση του θρύλου της Αγίας Λαύρας, του Θεόδωρου Βρυζάκη (1865)

 
Σήμερα η Ελλάδα και οι Έλληνες όλου του κόσμου γιορτάζουν την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία είναι η πιο ένδοξη και χρυσή σελίδα της Ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Δοξάζουμε και τιμούμε τους Ήρωες εκείνους που έδωσαν την ζωή τους, για να είναι οι επόμενες γενιές των Ελλήνων ελεύθερες!!! Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και την Ελλάδα και όπως είπε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης « Είσαι Έλληνας; Τι προσκυνάς; Σηκώσου απάνω!!! Εμείς και στους Θεούς ορθοί μιλάμε...» 



Σχόλια