Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η μεγαλύτερη θεομητορική εορτή, διότι αναφέρεται στην χαρμόσυνη είδηση της επικείμενης χαρμόσυνης είδησης που μετέφερε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παρθένο Μαριάμ (Μαρία), για την επικείμενη γέννηση του Ιησού Χριστού. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου τελείται και εορτάζεται από την Ελληνική Εκκλησία σε ολόκληρη την Ελλάδα, την 25η Μαρτίου προς τιμήν και ανάμνηση αυτού του μεγάλου και ιστορικού γεγονότος, και συμπίπτει με τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Την αυτή ημέρα γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Ευάγγελος, Ευαγγελία, Βαγγέλης, Βαγγελίτσα, Βάγγος, Βαγγελιώ, Αγγελής, Λίλη και Κέλλυ σύμφωνα με το επίσημο εορτολόγιο.


Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, τον (El Greco) Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1575) 


Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά και όπως αναφέρεται στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιον (Κεφ.1: 26-38) ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς Παρθένο Μαριάμ (Μαρία), για να της ανακοινώσει πως θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Ο αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε μπροστά στην Παρθένο Μαρία ξαφνικά και της χαιρέτησε λέγοντας της «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο κύριος μετά σου». Η Μαρία ξαφνιάστηκε και τρόμαξε και τότε ο αρχάγγελος την καθησύχασε «Μη φοβού Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν».

Η Παρθένος Μαρία ρώτησε τον αρχάγγελο Γαβριήλ με μεγάλη απορία, πως θα συλλάβει τον Υιό του Θεού εφόσον δεν ήταν νυμφευμένη και δεν γνώριζε ακόμα τον άντρα. Ο αρχάγγελος της εξήγησε πως θα αποκαλυφθεί μπροστά της το Άγιο Πνεύμα το οποίο θα ενεργήσει μυστηριωδώς και αφανώς, για την σύλληψη του Υιού του Θεού αφού πρώτα την καλύψει ως πυκνό σύννεφο. Για να πιστέψει η Μαρία αυτό το διαφαινόμενο γεγονός, ο Γαβριήλ επικαλέστηκε την θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννου του Προδρόμου από την Ελισάβετ. Η Μαρία αφού πείστηκε από τα λόγια του αρχάγγελου Γαβριήλ είπε «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου» και ο αρχάγγελος απήλθε εις τους Ουρανούς.


Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, του Sandro Botticelli (1489)


 Το ιστορικό και μεγάλο Χριστιανικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου επηρέασε πολλούς μεγάλους και διάσημους ζωγράφους, οι οποίοι τον απεικόνισαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο όπως Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Leonardo Da Vinci, Sandro Botticelli, Donatello, Giotto Di Bondone, Duccio Di Buoninsegna, Paolo De Matteis και άλλοι.


Στο ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων το Κοράνιο αναφέρεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Κεφ.19: 16-22), που αποδεικνύει πως ο Μωάμεθ είχε επηρεαστεί πολύ από την Χριστιανική διδασκαλία. Τον 4ο αιώνα καθιερώθηκε ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, αφού πρώτα ορίστηκε ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου 9 μήνες μετά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.


Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, του Leonardo Da Vinci (1482)


Σχόλια