Daisugi (台 杉) μια αρχαία Ιαπωνική τέχνη δασοκομίας 600 ετών. Ο σεβασμός των Ιαπώνων προς την φύση

 Η Ιαπωνία είναι μια νησιωτική χώρα στην Ανατολική Ασία και οι Ιάπωνες ή αλλιώς Νιχόν-τζιν, την αποκαλούν Νιχόν (Nihon) ή Νιπόν (Nippon) που σημαίνει Ήλιος και Αρχή και το όνομα της είναι συνδυασμός δύο ιδεογραμμάτων. Η Ιαπωνία ως χώρα τηρεί πολλές παραδόσεις, έθιμα και τέχνες. Μια από αυτές της τέχνες είναι το Daisugi.


Η παραγωγή και συγκομιδή κορμών με την Ιαπωνική τέχνη Daisugi ξεκίνησε τον 15ο αιώνα στην Kitayama στο Kyoto (Κιότο) την περίοδο Muromachi ή Ashikaga. Η περίοδος εκείνη διήρκεσε από το 1336 έως το 1573 και ονομάστηκε έτσι από τον Muromachi ή Ashikaga Takauji, ο οποίος είχε την υποστήριξη των Σαμουράι (Samurai) και εκτόπισε τον αυτοκράτορα Go-Daigo παίρνοντας την θέση του. Εκείνη την εποχή η τελετή του τσαγιού έγινε πολύ δημοφιλής, επειδή οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν κορμούς ξύλων με την δασοκομία και εφαρμογή του Daisugi, για την κατασκευή αίθουσας τσαγιού και για εσωτερικούς χώρους με ρεσεψιόν και καλλιτεχνικής εκτίμησης αντικείμενα (tokonoma). 


Δέντρα Daisugi στον ναό Ryōan-ji στο Kyoto (Ιαπωνία) 



Η μέθοδος Daisugi εφαρμόζεται σε ένα μονοτυπικό γένος κωνοφόρων δέντρων, που ανήκει στην οικογένεια των κυπαρισσιών (Cupreesaceae) και ονομάζονται Cryptomeria Japonica (Sugi) εξ ού και η ονομασία Daisugi. Η έννοια της λέξης Daisugi σημαίνει "κέρδος πλατφόρμας" και με αυτή την μέθοδο γίνεται η συγκομιδή ίσιων κορμών, χωρίς να χρειάζεται να κοπεί ολόκληρο το δέντρο από την βάση του κλαδεύονται οι βλαστοί ώστε να παραμείνει ίσιος ο κορμός. Το Daisugi έχει την ίδια ιδεολογία με την τεχνική Bonsai αλλά τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά, αφού το Bonsai εφαρμόζεται σε μικρά διακοσμητικά δέντρα ενώ το Daisugi παράγει δέντρα και ξυλεία πάνω στις βάσεις μεγάλων δέντρων.


Αρχικά η τέχνη Daisugi ξεκίνησε από τους κατοίκους της  Kitayama του Kyoto, γιατί η γη που είχαν ήταν ελάχιστη και η καλλιέργεια και φύτευση των δέντρων στις απότομες πλαγιές της περιοχής ήταν πολύ επικίνδυνη και δύσκολη. Έτσι για να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης των νέων δέντρων-βλαστών, οι κάτοικοι ξεκίνησαν να εφαρμόζουν την τεχνική Daisugi. Με την τεχνική αυτή παράγονται μικρού μεγέθους ξύλα, ευέλικτα και δυνατά με ίσιο και στρογγυλό σχήμα πάνω στις βάσεις πολλών μεγάλων δέντρων. Έτσι αποφεύγεται η κοπή των δέντρων τα οποία παραμένουν πάντα υγιή, δυνατά και παραγωγικά.


Δέντρο Daisugi στην Ιαπωνία


Το αποτέλεσμα της μεθόδου Daisugi ήταν εκπληκτικό και από μια αρχική τεχνική διαχείρισης της δασοκομίας, έγινε κηπευτική τέχνη και σήμερα το Daisugi διακοσμεί πολλούς ιδιωτικούς κήπους στην Ιαπωνία. Το βασικότερο όμως είναι πως η καλλιέργεια και η δεντροφύτευση έχουν ελαττωθεί πολύ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μεγαλύτερη και συχνότερη παραγωγή ξυλείας. Η περιοχή Kitayama του Kyoto (Κιότο) είναι πολύ γνωστή για την δασοκομία με την μέθοδο Daisugi. 


Το Daisugi χρονολογείται από τον 15ο αιώνα στην Ιαπωνία


Σχόλια